MONKI design

MONKI design Produkter Mer om mej Återförsäljare

ULL

Vantar och virkpaket

Kuddar

Nåldynor

Garn och kardad ull

 

LINNE

Kläder

Mönster efter dina mått

 

TEXTIL- OCH GLASBILDER

 

PRÄSTSTOLA

 

Om du är intresserad av att köpa någon av produkterna, ta kontakt med mig på info@monkidesign.se eller tel 0486-311 02.

 

GARN OCH KARDAD ULL

Vår ull kardas hos Åddebo Ull och från de mjuka kardfloren spinner jag garnet på spinnrock. Det är något som tar tid men kvalitén blir fin.

 

Ullen är tvättad i enbart vatten och innehåller inte spinnolja. En del fett och smuts finns kvar i garnet och det gör det smidigt att arbeta med. Färgen klarnar efter tvätt och det vita garnet blir vackert naturvitt, som du kan se på sidan för vantar.

 

För närvarande finns två typer av garn, den ena är ullgarn och den andra består av en tråd ull och en tråd lin, även den handspunnen. Båda garnerna är 2-trådiga och finns i fårens egna färger, brunt och vitt.

 

2-trådigt garn i ull

75 kr/25 g

handspunnet garn

2-trådigt garn i lin/ull

75 kr/25 g

ullochlingarn

Handfärgat broderigarn i ull

10 kr/ca 3 m

broderigarn

 

Vill du tova eller spinna själv kan du även köpa kardflor i vit eller brun ull för 30 kr/50 g.

 

För dig som vill köpa större förpackningar finns kardflor i färdiga paket om ca 1 kg.

 

För broderi på tovade, stickade eller virkade alster passar det handfärgade broderigarnet från norska spelsaufår som har vacker glans. Förutom naturfärgerna vitt, svart, ljus- och mörkgrått färgar jag det i 29 färger. En färgkarta kostar 25 kr.

 

 

Min lilla fårflock består just nu av tre tackor av korsningen Finull och Leicester. Eva, min ledartacka, är silvergrå, Molly härligt chokladbrun och Tjorven vit som snö.

 

Vissa lamm får ull som är mer lik finullen, dvs silkig, mjuk, glansig och småkrusig. Andra lamm är mer storlockiga och har Leicesters långa och glansiga gobelängull.

 

fåren

 

När du köper ull, kardflor eller garn från mej bidrar du till att bevara en småskalig fårskötsel där djuren lever i harmoni med naturen och oss människor.